Gå til hovedindhold

Ren afslapning var ikke lykken

Af Lotte Edberg Loveless

  • Læs op

Indhold

    Grethe Frandsen, 74 år

    Civilstand: Gift, to børn og seks børnebørn.
    Arbejdsliv: Arbejdet 24 år som bogholder hos Dansk Supermarked (i dag Salling Group).

     

    Grethe Frandsen så frem til friheden, da hun gik efterløn. Men der manglede noget. Efter bare en måned meldte hun sig som frivillig og har i dag stykket et seniorliv sammen, der passer præcis til hende.

    ”Jeg ville være gået fra, da jeg blev 60 år. Men vi skulle have et nyt bogholderisystem, som lød rigtig spændende, så jeg valgte at blive 2 ½ år længere. Jeg har altid elsket at have med tal at gøre.”
    Sådan siger Grethe Frandsen, der i dag er 74 år. Og bogholderen var helt afklaret, da hun i maj 2010 efter 24 år hos Dansk Supermarked slap tallene og gik på efterløn.

    ”Jeg glædede mig til muligheden for selv at bestemme over dagene. Jeg skulle bare slappe af og bruge mere tid på børnebørn, hus, have og rejser,” fortæller hun.

    Men afslapning og Grethe Frandsen var ikke det lykkelig match, hun havde forestillet sig.

    ”Jeg kunne ikke finde ud af det. Der skete ligesom ingenting, og den ene dag tog den anden. Der manglede noget.”

    Efter bare en måned som efterlønner meldte Grethe Frandsen sig derfor som frivillig i en Røde Kors-butik. Og når hun i dag møder ind på sin ugentlige vagt i butikken i Aarhus-bydelen Holme, hvor hun også bor, er rammerne meget anderledes, end da hun gik på arbejde.

    ”Det gør en forskel, at jeg selv har valgt at være her. I arbejdslivet skal man præstere noget hver eneste dag – du er altid presset. Her behøver det hele ikke at gå så hurtigt. Du er mere dig selv og kan gøre tingene på din egen facon. Det betyder noget at have medbestemmelse. At være frivillig giver mig meget tilbage, og så længe jeg kan være til gavn, har jeg tænkt mig at blive ved,” siger Grethe Frandsen.

    Tæt på kunderne

    I butikken kommer alle typer mennesker, og når hun møder kunderne ude i byen, hilser de.
    ”Mange af de ældre kunder har det virkelig svært. Ofte får man nærmest fornemmelsen, at vi er de eneste, de har at tale med i dagligdagen,” siger hun. At Røde Kors er en velgørende organisation, betyder også noget for hende.

    ”Konceptet tiltaler mig: Folk afleverer ting, de ikke længere skal bruge i stedet for at smide dem ud, og pengene fra salget går til hjælpearbejde. Oveni er der et fantastisk sammenhold blandt de frivillige i butikken. Alle er klar til at træde til, når der er behov – f.eks. ved sygdom.”

    Og Grethe Frandsen kan lide at være aktiv.
    ”Jeg er ikke god til at sidde stille. I min familie har vi alle dage stået tidligt op og været i gang fra starten af dagen.”

    Arbejdsmarkedet har hun faktisk heller ikke sluppet fuldstændig endnu. Datteren har et stort firma i Horsens, hvor Grethe Frandsen, når det – f.eks. op til jul – går stærkt, giver en hånd med at pakke varer fra webbutikken. 
    Hun har stadig kontakt til sin gamle arbejdsplads via Guldklubben, Salling Groups seniorklub, hvor man mødes til forskellige arrangementer i løbet af året.

    ”Jeg har gennem alle årene været utrolig glad for mit arbejde og har stadig tæt kontakt til en gruppe gamle kolleger. Vi mødes hver anden måned, hvor spiser sammen og opdaterer hinanden på vores liv,” fortæller hun.

    Den samme Grethe

    Gennem en længere periode var Grethe Frandsen også besøgsven hos to ældre borgere.
    ”Som besøgsven gør du ikke bare noget for andre. Ofte får du det dobbelte tilbage selv. Særligt forholdet til nummer to, som ellers havde ry for at være lidt vanskelig, var meget givende for mig. Alt bliver svært, når man ikke længere kan klare sig selv. Jeg kom meget tæt på hende og hendes to børn. Savnet var hårdt, da hun døde, og efterfølgende valgte jeg at stoppe efter fem år som besøgsven,” fortæller hun.

    Lige nu fylder hendes mands genoptræning efter en hjerneblødning en del. Men Grethe Frandsen overvejer at tilbyde at gå ture med beboere fra de lokale plejehjem i Holme, når hun får lidt mere overskud igen.

    ”Grundlæggende føler jeg mig som den samme i dag, som da jeg var i arbejde. Jeg har altid været god til at beskæftige mig selv og keder mig aldrig. Det, jeg manglede, da jeg gik på efterløn, var at indgå i en anden sammenhæng end det derhjemme. Efter i så mange år at have været del af en stor organisation savnede jeg fællesskabet og den personlige kontakt. Og begge dele får jeg som frivillig,” siger Grethe Frandsen og fortsætter:
    ”Jeg lever det perfekte liv i dag. Min mand og jeg har en helt anden frihed. F.eks. til at rejse ned til vores lille hus i Frankrig, når vi har lyst. Vi regner også med at begynde at tage på busrejser, men allerførst vil vi leje en autocamper. Måske ender vi med at købe en selv og køre Danmark og Europa tyndt – der er rigtigt mange steder, vi gerne vil se.”

    Sidst opdateret: 20. februar 2024